Město=Galerie 2018 – tisková zpráva

Kutná Hora, 1. srpna 2018

Streetartový festival startuje již příští týden

Již příští týden, od středy 8. srpna do soboty 11. srpna, proběhne v Kutné Hoře druhý ročník streetartového festivalu s názvem MĚSTO = GALERIE. Letos se bude tvořit ve dvou lokalitách: v Jeneweinově a Lorecké ulici v blízkosti Billy. Součástí festivalu je také graffiti jam a workshop pro širokou veřejnost. Oficiální zahájení proběhne ve středu 8. srpna v 18 hodin, bude doplněno projekcí a debatou s umělci.


„Jsem velice rád, že se přes veškerá úskalí podařilo zajistit finance a uspořádat druhý ročník tohoto festivalu v Kutné Hoře. Minulý ročník byl i staršími lidmi hodnocen velice kladně a já se těším na ohlasy z roku letošního. Murály, jak jim umělci říkají, patří především na šedé velké plochy, zejména do sídlišť, kde oživují prostředí. Navíc se během sobotního workshopu děti, trávící prázdniny na sídlišti, i zabaví. Věřím, že v příštím roce budeme pokračovat,“ říká Bc. Martin Starý, díky kterému se také první ročník festivalu uskutečnil.

MURÁLY

Tvorba od 8. – 10. srpna v ulici Jeneweinova a Lorecká (3 plochy, 3 autoři)

Mnoho obyvatel Kutné Hory již ví, co tzv. MURAL ART znamená, co si pod tímto slovním spojením mají představit. V loňském roce totiž murálů, velkoplošných maleb na stěnách ve veřejném prostoru, vzniklo v rámci prvního ročníku festivalu několik, a to především na sídlišti Šipší. Nutno ale připomenout rozdíl mezi murálem a graffiti. Zatímco graffiti vzniká z pohledu zákona jako ilegální aktivita, muralartová díla vznikají naopak na základě objednávky a dohody s majitelem nemovitosti – tedy zcela legálně.

V letošním roce se představí tři autoři, kteří budou murály tvořit v ulicích Jeneweinova a Lorecká. Autoři budou tři a patří k uznávaným writerům v evropském měřítku. Dva z nich si můžeme představit, třetího autora odtajní organizátoři až těsně před začátkem festivalu.

Jakub Uksa

Narodil se v roce 1981 a je jedním z nejstarších aktivních writers v ČR. Zabývá se také užitou grafikou, malbou a linorytem. Jeho murály jsou charakteristické strohou linearitou, křížením linek a také odstíny červené barvy. Výsledek působí jako ornamentální grafický labyrint.
„Ano, návrh pro Kutnou Horu mám již připraven. Dost lidí si myslí, že stačí prostě přijít ke zdi a začít stříkat barvu. Ale opak je pravdou,“ říká Kuba. „Tím, že pracuji s tvaroslovím přesných linek, které se různě lámou a uhýbají a na lomy je napojená i barevnost, vše musím dopředu pečlivě promyslet a připravit, narýsovat a pak také předkreslit na stěnu,“ dodává. „No a pak už jde o tu techniku nánosu barev ,“ říká ještě s úsměvem.
Jakub bude svůj murál tvořit v ulici Jeneweinova – na budově autoškoly hned vedle Billy, návštěvníci se mohou na místě zastavit a podívat se na vlastní oči, jak taková „věc“ vzniká.

Jan Kaláb

Narozen v roce 1978 a patří k nejvýraznějším osobnostem street artu v ČR, vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze. Vytvořil stovky graffiti, tvoří i pro známé firmy. Jeho jméno procestovalo téměř celou Evropu. V roce 2000 navštívil Spojené státy americké, kde navštívil kolébku graffiti – New York a svou ilegální tvorbu završil třešničkou na dortu – několika panely na neworském metru. V roce 2001 posunul hranice graffiti a stal se jedním z prvních autorů plastikových 3D graffiti na světě.

Oba autoři již mají připravené své dílo, pro obyvatele Kutné Hory však zatím zůstávají překvapením.

GRAFFITI JAM A WORKSHOP PRO VEŘEJNOST

Sobota 11. srpna od 10 – 18 hodin, ulice Zelenkova – garáže u sběrného dvora.
Vyvrcholením festivalu bude sobotní graffiti jam s třemi dalšími autory a workshop pro širokou veřejnost. Loni měla tato část festivalu velký úspěch, a to nejen u dospělých, ale především u dětí, kteří si mohly zdarma vyzkoušet práci s barvou, fixy a tvorbou vlastního graffiti. Tvořivou atmosféru podpoří DJ a drobné občerstvení pro děti.
„Děkujeme všem, kteří se jakýmkoliv způsobem podíleli na organizaci a zajištění finančních prostředků i technické a materiální podpory. Velký dík patří i majitelům všech nemovitostí. Zveme vás tedy všechny na několikadenní uměleckou akci a především na sobotní workshop ke Sběrnému dvoru,“ dodává ještě Starý.


Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *