Poděbrady 2021 Andrej Németh Endré – final

Socha od Andreje Németha Endrého s podtitulem Vědeckotechnický rozvoj. Dočasná instalace byla postavena odpadu ze sběrného dvora T.S.M.P. Poděbrady, kterým děkujeme za spolupráci, a veliké díky patří taky Janu Šenkýřovi, který Andrejovi zdatně asistoval.

Tato socha byla umístěna před ZŠ Václava Havla jen dočasně, takže ji nelze shlédnout.

O umělci

Andrej Németh Endré, se narodil v roce 1942 v Nových Zámkoch na Slovensku, žije v Kutné Hoře. Dle svých slov, maluje od malička. Je to multidisciplinární umělec, malíř, grafik, designer, keramik a sochař. Je členem Unie výtvarných umělců ČR, Národního výboru IAA / AIAP (UNESCO), člen České rady umělců, člen sdružení Středočeských umělců, Maďarské společnosti smaltových umělců. Je to jeden z nejstarších umělců na naší akci, a díky tomu propojujeme generace a navzájem se insiprujeme. Andrej se toho vůbec nebojí, a tak nemá problém vzít do ruky sprej, štětec, či si vyřezat šablonu a udělat mural dlouhý několik desítek metrů.

V Kutné Hoře na Karlově u Skály již mnoho let pořádá meznárodní sympozium „Sochařský a umělecký smalt“ za účasti umělců z Japonska, Polska, Maďarska, Slovenska, Ruska, Itálie, Rakouska a České Republiky.

http://nemeth.cz/


Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *