Město=Galerie 2024 Nymburk – after call

Minulý týden proběhla v Nymburce první zastávka 8. ročníku urban art festivalu Město=Galerie. Vznikly tak 4 nové murály, které obohatí veřejný prostor.

Umělec Martin Kafes Hirth se vrátil na své domovské učiliště a vytvořil mural, který bude doplněn rozšířenou realitou jenž bude vidět skrz telefon.
Jakub Uksa nasadil své geometrické tvary v barvě RAL3013 na stěnu místního Nymwagu.
Další umělec Jiří 231, své malby umístil na objekt u zastávky Lipová kde tvořil ve svém výtvarném stylu, jeden z nich má podtitul Slečny z Nymburka.
Umělec tvořící pod přezdívkou Ubrus tvořil svůj mural na zahrádce bistra Stanice na nádraží, kde se propojil svou malbu s danou architekturu. V témž bistru Stanice také běží výstava fotek načichlých dráhou a železnicí od Jakuba Jandory.
Ve čtvrtek proběhly dvě přednášky v místním krásném kinu Sokol na téma historie tvorby člověka a jeho pud zasahovat do svého přirozeného životního prostoru. Přednášku vedl výtvarník a kurátor akce Lukáš Kladívko.

Vše završil víkend v unikátním urbexu Drahelických doků. Tam se během víkendu sešlo kolem pěti set návštěvníků, kteří byly svědky kulturních vystoupení, kde jako hlavní hvězda vystoupil čerstvý držitel ceny Anděl MC Gey. Návštěvníci se mohli sami zapojit nebo mohli být svědky přímé tvorby umělců různých věkových kategorií a úrovní. Dorazil i umělec Andrej Németh Endre (1942), který v dokách vytvořil své dílo s poditulem: Letící šutr nezaroste mechem.

Organizátoři děkují všem za spolupráci a podporu.

Nymburskou zastávku podporují

Město Nymburk
Nymburské kulturní centrum
Nymwag – vagóny jsou jejich vášeň
Pivovar Nymburk – Postřižinské pivo
Plošiny Muller – plošinový servis
SOŠ a SOU Nymburk – plochy pro umělce
Peťura stavebniny – materiální podpora
Staníce Nymburk – pekárna a kavárna

Partnerům a podporovatelům patří veliké díky.