Woodoo Session 2016 after party

Nakolik se zdál tento ročník bez velkých problémů, nakonec nám jedno malé překvapení bylo nachystáno.

V pondělí 15.8. proběhl neřízený úklid plochy pod zámkem, kdy nás člověk z technických služeb zapoměl kontaktovat, a všechny díla tak byla zničena. Tím pádem došlo k naprostému zničení unikátních uměleckých děl, které vznikly počas unikátního uměleckého sympózia evropského formátu, které je už pro Poděbrady tradicí.

Začali jsme neodkladně pátrat po tom, kam se díla poděla. Několikrát jsme byli ujištěni, že díla jsou z vetší části rozřezané, a odvezené na centrální skládku v obci Radim, kde jsou  zahrabané buldozerem. S tímto jsme se nemohli spokojit, protože naše instalace, k desátému výročí naší akce, byla naprosto unikátní, a díla jsme chtěli archivovat, nebo odborně demontovat. Odjeli jsme proto na skládku do Radimi, kde jsme zjistili že žádné rozřezané trámy nikdo nedovezl. Později bylo konfrontací zjištěno, že ony rozřezané trámy jsou umístěny přímo ve skladu, a rozřezané nebyly. Tím bylo zjištěno že jedno z děl, resp. dřevěné čtyrmetrové trámy v počtu 80ks , z nichž bylo vytvořeno, byly odcizeny, což je postižitelné trestně právní cestou. Ono se totiž takové pěkné trámy z H3T díla totiž dosti hodí na pergolu.

Díky tomuto se ale stalo víc, než pouhý pokus o bezdůvodné obohacení (škoda nad 5000,- je trestný čin!), na použitém materiálu.

Tím, že na ploše pod zámkem, která je majetkem Povodí Labe a.s., kde byla umístěna tato  umělecká díla, došlo k fatálnímu zásahu nejen do vlastnických, ale též autorských práv, kdy autorské právo spočívá mimo jiné v oné nedotknutelnosti uměleckého díla a vznikla nejen věcná škoda na uměleckých dílech. Bez souhlasu autorů děl je totiž zakázáno do děl jakkoliv zasahovat, natož je ničit. V případě zásahů do autorských děl, může autor požadovat odškodnění. 

Některá díla nebyly takové hodnoty, aby byla nutná vyčíslovat jejich hodnota, no bohužel se zde objevila díla od renomovaných umělců, kterých díla už dosahují úrovně, že lze stanovit i jejich cenu.

Škoda dosáhla přes 300 000,- Kč…. Život je někdy krutý.

Ostaně, je známá kauza, která se objevila v médiích v roce 2018, kde škoda na zničených dílech dosáhla k částce 4,6 miliónu korun.

Původně rozřezané a zahrabané trámy s Radimi jsme nakonec zachránili, i když některé už byly natřené a nařezané – ono když se staví pergola, tak není čas ztrácet čas.

Bohužel se žádná díla nezachovala, ale i takový je život s uměnim ve veřejném prostoru. S městem jsme se nakonec domluvili, a Poděbrady dále zůstali destinací k pořádání uměleckých akcí.


Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *