Město=Galerie 2019 Kutná Hora – tisková zpráva

Kutná Hora, 2. července 2019 

Třetí streetartový festival Město=Galerie startuje již tento čtvrtek v ulicích Kutné Hory

Od čtvrtka 4. července do soboty 7. července 2019 proběhne v Kutné Hoře již třetí ročník streetartového festivalu s názvem MĚSTO = GALERIE. Předchozí dva ročníky se setkali u veřejnosti s velmi pozitivními ohlasy. A i letos se veřejnost a účastníci mají na co těšit!

ZAHÁJENÍ

Tradiční zahájení festivalu proběhne ve čtvrtek 4. července od 18 hodin v Blues Café (Jakubská 562). Kavárna i zahájení je zcela otevřeno všem zájemcům o street art, kutnohorským občanům i dalším návštěvníkům. Organizátoři, kterými jsou kurátor a autor festivalu Lukáš Kladívko, Jakub Jandora a Kutnohorák Bc. Martin Starý i tento rok zvou veřejnost na krátkou prezentaci projektu a pozvaných výtvarníků, po které bude následovat volná debata a možnost zeptat se na cokoli přítomných umělců. Ti již budou tvořit svá díla od středy na vymezených místech.

TVORBA MURÁLŮ

Na čtyřech vybraných a připravených místech začnou vznikat velkoformátové malby, tzv. murály a prostorové instalace. Plochy jsou vybrány na základě dohody s majiteli a na tvorbě se budou podílet umělci z Čech, Slovenska nebo Kanady.

„Dlouho jsem přemýšlel o motivu pro tuto příležitost. Nyní mám předlohu, podle které budu tvořit, již připravenou,“ říká Juraj Ďuriš ze Slovenska, který bude tvořit „na trafačce“ v ulici Dolní. Podle jeho slov budou jeho nosným motivem fotbalové figurky zahalené v plastových obalech. Tímto spojením spojuje hru s tématem plastů a ekologie. Jak mu půjde tvorba od ruky se mohou přesvědčit nejen obyvatelé sídliště. 

Letos se do festivalu zapojí také místní umělec Andrej Németh Endre, který neprozradil bližší plány ke svému dílu. Bude tvořit v prostoru Lorce, jak říká „pro potěšení očí i duše“.

Medailonky všech autorů a místo jejich tvorby jsou uvedeny pod článkem. 

„Výběr vhodných ploch a dohoda s majiteli objektů není úplně jednoduchá věc, nicméně i tak se podařilo připravit vhodná místa, které získají prostřednictvím maleb zase novou energii,“ říká Bc. Martin Starý, spoluorganizátor streetartového festivalu. „Letošní poděkování patří všem partnerům, a také Pivovaru Kutná Hora, v jehož areálu proběhne závěrečný graffiti jam a workshop pro širokou veřejnost s bohatým doprovodným programem,“ dodává ještě Starý.

GRAFFITI JAM A LOOP COLORS STREET ART WORKSHOP PRO VEŘEJNOST

Sobota 6. července od 12 do 18 hodin 

Vyvrcholením festivalu bude sobotní Grafficon graffiti jam v ulici Sportovců u fotbalového stadionu Sparty s dalšími autory a workshop pro širokou veřejnost v areálu pivovaru Kutná Hora. Během tohoto workshopu budou moci návštěvníci například obdivovat tvorbu mladého a nadějného Kolíňáka, kteří tvoří pod jménem Iamrushdog. Ten se již pět let věnuje výtvarné technice vycházející z graffiti s názvem calligraffiti a patří v tomto oboru ke špičce v ČR. Další show předvědou Genoe a Phoe, kteří „posprejují“ nákladní vůz kutnohorského pivovaru.

V loňských letech měla tato část festivalu velký úspěch, a to nejen u dospělých, ale především u dětí, které si mohly zdarma vyzkoušet práci s barvou, fixy a tvorbou vlastního graffiti. Letos obohacenou o tvořivou dílnu výroby 3D obrázků z polystyrenu .Atmosféru podpoří Djs a rappeři na Funk the juice stage, mj svým setem přispěje i lokální dj a rapper Kubeat,na místě bude také připraveno občerstvení (jídlo i nápoje).

„Děkujeme všem, kteří se jakýmkoliv způsobem podíleli na organizaci a zajištění finančních prostředků i technické a materiální podpory. Velký dík patří i majitelům všech nemovitostí. Zveme vás tedy všechny na několikadenní uměleckou akci a především na sobotní workshop do kutnohorského pivovaru,“ dodává ještě Starý.

MURÁLY a INSTALACE – AUTOŘI A MÍSTA

4. – 7. července (tvorba bude probíhat průběžně dle počasí)

1. David Strauzz (Kanada): ulice Lučanská

Narodil se v Kanadě, studoval BealArt College. Je rezidentním umělcem Pragovka Art Districtu. „Mým cílem je abstrahovat postavy a portréty a vyzvat diváky, aby se zbavili izolace a osobních zábran a hledali pravdu a pravost v každém díle a zároveň uplatňovali svou vrozenou schopnost vytvářet smysluplné vztahy s lidmi a uměním prostřednictvím přímého kontaktu a interakce.“

https://www.instagram.com/davidstrauzz

https://www.facebook.com/davidstrauzz

https://www.davidstrauzz.com

2. Juraj Ďuriš (Slovenská republika): ulice Dolní 

Poprvé maloval sprejem v roce 2007. V roce 2010 začal studovat malbu v Brně a před dvěma lety dokončil studium v Bratislavě. Od té doby žije a pracuje v Praze. Většinu roku se věnuje malbě obrazů, v létě maluje na stěny. Jeho tvorba je většinou konkrétní, jedná se o jeden hlavní motiv. V loňském létě tvořil murály s tématem formule. Bavilo ho fomovat a formulovat. Podle něj se jedná o dokonalé spojení obsahu – formy – formule.

https://www.instagram.com/duro_duris

https://www.facebook.com/durooduris

http://jurajduris.com/

3. DERK (ČR): Vítězná 409, u Planet Music Club

Stavební kámen známé BKP crew. Tajemné impulsy vyšších sil a touha realizovat idealistické sklony Ducha, vedly Derka k prvním graffity pokusům již v roce 1996. V průběhu času procházel postupným vývojem, začal zapojovat geometrické prvky, neviditelné „něco“, světlo a v současné době pomalu nalézá svou cestu. Typický je pro něj smysl pro detail.

https://www.instagram.com/d.e.r.k80

4. Dave Dab a Andrej Németh: U Lorce 39, prostorové instalace u Loreckého rybníka

Dva umělci Dave Dab (Poděbrady) a Kutnohorák Andrej Németh (Kutná Hora *1942) budou tvořit u Loreckého rybníka. Andrej Németh Endre je tak zvaně renesanční umělec. Pochází z Maďarska, celý život žije v Kutné Hoře, účastní se uměleckých sympózií po celé Evropě. Pracuje se dřevem, sklem, uměleckým smaltem, věnuje se grafice, designu, keramice, maluje a vynalézá, spojuje i nespojitelné.

http://nemeth.cz/

GRAFFITI JAM A LOOP COLORS STREET ART WORKSHOP, AFTERPARTY:

7. července, Pivovar Kutná Hora, 12 – 18 hodin

Iamrushdog

Mladý nadějný talent v oboru CALLIGRAFFITI. Umělec původem z Kolína se tomuto druhu umění věnuje 5 let a v současné době patří ke špičce v tomto směru v České republice.

https://www.instagram.com/iamrushdog

https://www.facebook.com/iamrushdog

PHOE

Jeden z předních ikon českých graffiti. Svérázný autodidakt, jenž drží svůj styl už přes 20 let. Klasické graffiti jsou pro něj svaté a nekompromisně šíří jeho odkaz dál. Jeho motto je „spray a zeď“.

https://www.instagram.com/phoe_whs_tfk

Genoe

Představitel nejstarší generace writters v čr. Počátky jeho tvorby sahají do roku 1993. Stále aktivní ve svém zkoumání možností které graffiti skýtá. Inspiraci nehledá ale vytváří. Jeho graffiti lze nalézt podél jeho cesty světem.

https://www.instagram.com/genoe76

Kves 

Graffiti writer, který svůj náklon k vizuálním kořenům graffiti posouvá až na samou dřeň podstaty tohoto odvětví a reprezentuje klasický pohled na věc. Stavební kámen známé BKP crew.

Sorne 

Graffiti writer a Kvesův parťák, jenž svůj styl prohlubuje směrem od klasických graffiti NY stylu až po pestrobarevné, částečně abstraktní formy inspirované džunglí. Další stavební kámen známé BKP crew.

O organizátorech

Organizátorem streetartového festivalu s názvem MĚSTO=GALERIE je Woodoo Session – sympozium umělecké tvorby ve veřejném prostoru. U jeho zrodu stál Lukáš Kladívko a tyto tvůrčí happeningy probíhaly od roku 2007 v Poděbradech. Název vznikl díky využívání základního stavebního materiálu – dřeva, které se kombinovalo s vizuálním uměním pocházejícím z graffiti a streetartu. Vyvrcholením poděbradských ročníků byla účast a tvorba emeritního profesora akademického sochaře Kurta Gebauera – českého výtvarníka a vysokoškolského pedagoga. Každoročně se streetartového festivalu zúčastní několik významných autorů z různých koutů České republiky i Evropy (Německo, Francie, Rusko, Rakousko). Sami organizátoři vnímají tento festival jako happening – prostor pro mimořádné shromáždění, setkání autorů i propojení s veřejností, sdílení myšlenek, ovlivňování a vzájemnou INTERAKCI.

Odkazy

Facebook organziátoři:

https://www.facebook.com/woodoosession

Event:

https://www.facebook.com/events/2104538073177070

Instagram akce:

http://instagram.com/mestogalerie

Lokality ze všech ročníků – mapa na google maps:

bit.ly/mg2019mapa

Videa z akcí:

Za organizátory akce

Ředitel a kurátor – Lukáš Kladívko – 776227698

Produkce – Jakub Jandora – 775669006

Za Kutnou Horu – Bc. Martin Starý – 777833423


Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *