Diamonds Berlin v Poděbradech

DIAMONDS BERLIN uvádí DIAMONTAGNE5 – BONELESS BODIES v galerii G18 v Poděbradech.

Vernisáž dne 27.8. v 19:00 a poté výstava trvá do 25.9. vždy pátek – neděle 15 – 19.

Když dnes v Berlíně o někom prohlásíte, že je to umělec, je to vlastně banální, nevzrušivé sdělení hraničící s nadávkou. Berlín nebo třeba New York je plný „umělců“, respektive zástupů těch, kteří se jimi zoufale snaží být a chtějí v tomto prostředí obstát, a to často za každou cenu. O to pozoruhodnější je v tomto kontextu příběh berlínské umělecké skupiny Diamonds, kteří na scéně „září“ už od roku 2007 a od svých počátků zůstávají konzistentní a věrní svému původnímu tvůrčímu záměru.

Od té doby mají za sebou také řadu projektů a výstav, některé z nich i na území České republiky. Několikrát se zúčastnili poděbradských sympozií Woodoo Session, v rámci jednoho z nich v roce 2014 například vystavovali v Galerii Ludvíka Kuby, v jejímž atriu též zanechali mural Big Cockpit. V roce 2015 se Diamonds zapojili do unikátní přehlídky předních představitelů graffiti s názvem Views / Pohledy v pražské The Chemistry Gallery, během níž vytvořili skupinovou malbu s názvem Nose Studies v okolí pražské stanice metra Vltavská.

Diamonds dnes tvoří čtyři z původních šesti autorů, jejichž individuální práce a vlastní projekty se výrazně odlišují jak uměleckým přístupem, tak výtvarnou technikou. Společným jmenovatelem jejich umělecké dráhy jsou kořeny v graffiti, přičemž u některých členů tato zkušenost sahá již do osmdesátých let. Od fascinace písmem se však postupně přiklonili ke svobodnější abstrakci, ačkoli i ozději u nich lze pozůstatky písma vytušit. Pod hlavičkou nově založené skupiny si dali za cíl s přispěním každého z nich a prolnutím jejich osobních vesmírů objevovat a rozvíjet nové formy obraznosti a současně upozadit vlastní ego, nenárokovat si autorství a přijmout kolektivní identitu: Diamonds. Postupem času se rovněž uskupení Diamonds stalo jakousi platformou a symbolickým zastřešením pro další podobně smýšlející umělce a příležitostné spoluautory.


Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *