Město=Galerie 2021 festival odstartoval – tisková zpráva

Festival Město = Galerie už odstartoval

Praha 7.7.2021

První červencový víkend se do Lysé nad Labem sjeli umělci vyznávající netradiční pojetí umění ve veřejném prostoru, kteří odstartovali street art festival Město=Galerie. 

Dále se festival zastaví v Nymburku kde bude ve středu 7.7. od 19:00 v kině Sokol slavnostní zahájení. Od čtvrtka mohou návštěvnící města potkat umělce z Francie s přezdívkou SCAF ONER, který svou 3D malbou zkrášlí starou trafostanici na ulici Zbožské. Na vodárenském objektu u vlakového mostu u Labe bude malovat polský Richie Mózger, který bude malovat další týden i v Poděbradech. Doplní je RUIN z Rakouska, který bude malovat i v Poděbradech, a od 12. července bude malovat němečtí umělci HRVB a Dexter na gymnáziu Bohumila Hrabala.
V sobotu bude následovat graffiti jam s workshopem pro veřejnost u Nábřeží u železničního mostu – ulice Pivovarní, kde bude také dostatek občerstvení a hudby, kde se mimo jiné představí i Nymburský rapper Delovr..

Další týden se umělci ukážou v Poděbradech. Mimo zmíněné dorazí Abys Osmoz z Francie a Slider + Rico76 z Německa, čechokanaďan David Strauzz, který vytvořil například nedávno v pražských Holešovicích obří 350m2 reklamní murál z barev, které čistí vzduch. Dorazí také experti na kaligrafické malby, a to trio Keaps – Oscuro – Im Tattoo, a další umělci. Speciální host je tento rok opět Kurt Gebauer, který bude dělat speciální upcycle (upcyklace je proces přeměňování odpadového materiálu nebo nepotřebných produktů v produkty lepší kvality) sochu u školy Václava Havla.
Oficiální zahájení je ve čtvrtek 12.7. u galerie GALK v centrálním parku, kde bude a prezentace aplikace rozšířené reality umění do veřejného prostoru od Olomouckého Pausera. V sobotu bude také graffiti jam s workshopem pro veřejnost na Ostende, hudba, jídlo a pití také. 

I přes nástrahy, které při organizaci akce takového rozsahu bývají, je vidět, jak vše může fungovat. Tomu svědčí i aktivní přístup některých měst a jejich pracovníků, se kterými tuto akci spolupořádáme, a také to, že nad naší akcí převzala osobní záštitu hejtmanka Středočeského kraje, Petra Pecková. Akce Město=Galerie je unikátní projekt, který u nás nemá obdoby, a rozhodně stojí za pozornost,“ říká ředitel a kurátor akce Lukáš Kladívko.

Kompletní seznam umělců a Lokalita: je možné najít na www.mestogalerie.cz .

Historie festivalu sahá až do roku 2005 a letos poprvé spojuje 5 vybraných středočeských měst. Zapomenutá místa se postupně promění v umělecká díla, která by měla lidem zpestřit a zpříjemnit život ve městech.

Graffiti jsou dopředu naplánována a umělci jej konzultují s pracovníky kulturních odborů jednotlivých měst i architekty. Většina ploch je na sídlištích a v okrajových částech měst, a tak nezasahují do historických částí měst.

Je to jedinečná možnost, jak lidem na prázdných, mnohdy zanedbaných plochách přiblížit tento druh umění a zároveň jim ukázat jak malby vznikají. Na tradičních graffiti jamech kde děláme workshopy pro veřejnost, je pak vidět, jak tento fenomén lidi zajímá, a práci nejen se sprejem si zkouší nejen děti, ale i jejich rodiče či prarodiče,“ podotýká produkční festivalu Jakub Jandora.

Některá díla vznikají i několik dnů a je k nim zapotřebí nejen stovky barev ve sprejích, ale také vysokozdvižné plošiny, lana a další vybavení. Pro města, která se rozhodnou proměnit si ulice na galerii, se jedná o významnou investici do trvalých hodnot ve veřejném prostoru.

Program festivalu: 7.7. – 11.7. Nymburk, 12.7. – 18.7. Poděbrady, 10.8. – 14.8. Kutná Hora, 15.9. – 19.9. Čáslav  

Více informací na: http://bit.ly/mg2021presskit

Kontakt pro média:

Lukáš Kladívko – ředitel a kurátor 776 227 698 Jakub Jandora – produkce 775 669 006

Mail: mestogalerie@gmail.comInternet: www.mestogalerie.cz , facebook.com/mestogalerie , instagram.com/mestogalerie


Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *