Město=Galerie 2022 – artists

Seznam umělců pro šestý ročník street art festivalu Město=Galerie 2022, který se tento rok odehraje ve třech něstech.

Umělec:

Jan Kaláb

Narozen v roce 1978 v Československu. V devadesátých letech, kdy se země otevírala západním vlivům, se stal jedním z průkopníků místní scény a založil ikonickou DSK crew, s jeho writerským presudonymem CAKES. Jeho návštěva v New Yorku v roku 2000, kde namaloval se svou crew místní metro, byla také zásadní nejen pro něj, ale i pro českou scénu. Nejen graffiti, ale poté začal tvořit i 3D graffiti, obrovská abstraktní písmena, které umisťoval do veřejného prostoru nebo na stěny. Vystudoval vlastně jako první graffiti writer Akademii výtvarných umění v Praze v roce 2006. Od roku 2007 začal malovat plátna štětcem a akrylem. První samostatnou výstavu realizoval v roce 2008. Další roky přibyly další výstavy a realizace a i murály, a v dnešních dnech je Jan Kaláb respektovaným umělcem, jedním z těch, co se z graffiti writera vyšplhal hodně vysoko.

V Poděbradech není poprvé, Jan Kaláb tam tvořil v rámci Woodoo Session již v roce 2006, a od té doby tam byl mnohokrát.

http://www.jankalab.com/

https://www.instagram.com/jankalab

https://www.facebook.com/JanOnepointKalab

● lokace: Fugnerova ulice 11, Poděbrady – https://goo.gl/maps/AEhP14GnvVWroA9S8

Umělec:

SEPE (Polsko)

Michal „SEPE“ Wrega

Narozen v roce 1982 ve Varšavě. Je spojen s polským graffiti a streetartem od roku 1996. Vystudoval grafický design na Akademii výtvarných umění v Lodži. Žije ve Varšavě a na volné noze se živí jako malíř, mural artist a ilustátor. Vyrostl na tradičním graffiti, kořeny má v knižní ilustraci a pak ho při studiích začal zajímat grafický a plakátový design. Sepe hledá svůj individuální jazyk mícháním těchto tří cest – papír, plátno a také stěny.

Za svou kariéru maloval v zemích jako Albánie, Arménie, Kambodža, Chorvatsko, Česká republika, Dánsko, Anglie, Estonsko, Finsko, Francie, Německo, Gruzie, Řecko, Indonésie, Kyrgystán, Lucembursko, Mongolsko, Norsko, Filipíny, Polsko, Portugalsko, Rusko, Slovensko, Španělsko, Švýcarsko, Tádžikistán, Turecko, Ukrajina, USA.

Na festivalu Město=Galerie to bude jeho premiéra, a jeho návrh na stěnu Nymwagu rozhodně přispěje do vizuálna této lokality.

Strona główna

https://www.instagram.com/s_e_p_e_

https://www.facebook.com/profile.php?id=100048479512080

● lokace: Nymburk, stěna firmy Nymwag u nadjezdu nad tratí (Boleslavská třída) – https://goo.gl/maps/BWV7sUGpbnms4hmk9

Umělec:

BATES (Dánsko)

Narozen v roce 1971 v Kodani, Bates začal s graffiti v patnácti letech, a tato kultura ho totálně pohltila. Je členem druhé generace Dánského graffiti movementu, a jeho styl je stále klasika. Přes experimentování nikdy nenásledoval trendy, a stále používá svoje typické elementy. Kombinuje tradiční New York styl s logickým tokem písma s esencí Evropského vlivu. Koncem osmdesátých letech byl jeden z hlavních writerů z Evropy. Byl pozván malovat do více než 30 zemích světa, na všechny kontinenty. Bates je stále aktivní a přináší nové pohledy na tradiční graffiti.

https://thebatesshop.com

https://www.instagram.com/greatbates

●lokace: Nymburk, Koněvova – https://goo.gl/maps/wPGc5feFRDfNxT9a9

Umělec:

FAT HEAT (Maďarsko)

Fat Heat z Maďarska je vizuální umělec zaměřený na malování stěn a pláten. Tvoří také digitální obrazy a krátké animace a zahrává si také s rozšířenou realitou. Své vizuální základy získal z graffiti kultury, se kterou začal v roce 1998. Minulý rok namaloval v Kutné Hoře velký mural s podtitulem Spravedlivé Varování. Uvidíme, co si nachystá na tento rok do Mladé Boleslavi.

https://www.instagram.com/fatheat

https://www.facebook.com/fatheat

● lokace: Nymburk, ulice Václavkova 1083/II – https://goo.gl/maps/LG7FqfVFF2GgyEmw7

Umělci:

SLIDER, CAPARSO, RICO (Německo)

Slider z Drážďan namaloval svoje první graffiti v okolo roku 1994, a se jeho crew Bandits Dresden je známým jménem nejen na Evropské graffiti scéně. Je na volné noze a žije hlavně z graffiti zakázek. V Drážďanech organizuje pravidelné setkání writerů a jezdí malovat svůj osobitý styl po celém světě. Zaměřuje se na klasický stylewriting a koncepční malování.

Caparso z Drážďan je kolega od Slidera, působí také v crew Bandits Dresden. S uměním začal už v mateřské školce, kdy se dopracoval až do roku 2007, kdy si vyvinul svůj uikátní styl. Je známý pro jeho malby charakterů a prostředí automobilů, kdy je velice ovlivněn scifi tématem.

Rico79 je třetí do party, který často doplňuje právě Slidera, ostatně důkazem je tomu produkce z minulého roku v Poděbradech, kterou právě tito dva udělali.

Společně je tato trojice schopna namalovat stylovou koncepční věc, a ukázat tak něco ze svých uměleckých skills.

https://www.instagram.com/sliderbandits

https://www.facebook.com/Slider.Bandits

https://sliderbandits.bigcartel.com

http://caparso.com/

https://www.instagram.com/caparso.bandits

https://www.facebook.com/Caparso.Bandits

https://www.instagram.com/rico.79

Umělec:

Lukáš Kladívko

Lukáš Kladívko narozen v roce 1976,  je český výtvarník věnující se umění ve veřejném prostoru, graffiti, street artu, instalacím a mural artu. Výtvarné činnosti se věnuje od roku 1992,  Zprvu se věnoval graffiti, postupně začal používat i další výtvarné techniky (velkoformátová malba, sochy, grafika aj.). V roce 2006 začal pořádat sympózia umělecké tvorby ve veřejném prostoru Woodoo Session v Poděbradech, a má za sebou už pět let projektu Město=Galerie, který kurátoruje a řídí.

https://www.instagram.com/lukaskladivko

● lokace: naproti domu Hálkova č.p. 988 – stěna COP Nymburk, Nymburk – https://goo.gl/maps/NqUrKVudVqi5JicGA

Umělec:

ZEB ONE

Zeb One, narozen v roce 1982, je další z writerů, kteří se z ulice a vlaků dostal do galerií. Od zdí na plátno, nebo rovnou na mural. Jeho inspirace jsou věci kolem něj. Ať už jsou to jednoduché vjemy na ulici jako stíny, struktury nebo architektura, grafický design, typografie, technické výkresy a i graffiti. Z toho pak plyne jeho tvroba, geometricko-abstraktní díla v různých formátech.

https://www.zebone.cz

https://www.instagram.com/zebone_

https://www.facebook.com/zebone2.0

●  lokace: ZŠ V. Havla z ulice Studentská, Poděbrady – https://goo.gl/maps/iiXCVJ3VrmZX9Lb36

Umělec:

PAUSER

Narozen v roce 1983 udělal svůj první graffiti počin v roce 1996. Vystudoval oděvní design na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a dále se pak specializoval na UI design a tvorbu aplikací. Jeho věci jsou dynamické a pestrobarevné, ať už je to graffiti nebo obraz. Od roku 2007 produkuje Streetartfestival v Olomouci. U nás není žádným nováčkem, společně jsme dělali první ročník festivaliu Město=Galerie, kde si namaloval i svůj mural. Minulý rok udělal instalaci v rozšířené realitě v Poděbradech, kdy tohle zopakuje i dnes, protože to je umění které hledí do blízké budoucnosti.

http://www.pauser.me/

https://www.instagram.com/pausrr

https://www.facebook.com/pauser

● lokace: Mladá Boleslav + AR

Umělec:

Oscuro Ink

Začal s graffiti v roce 2002 a postupně přešel k tetování. Používání kaligrafických nástrojů mu otevřelo novou úroveň tvorby. Maluje na stěny a kombinuje spreje a štětce, maluje na plátna, a nepohrdne ani autem. Neopomíná ani sítotisk a další experimenty, jako třeba přenos jeho tvorby na oblečení.

Na festivalu Město=Galerie je již po druhé, minulý rok skvěle namalovali v Poděbradech s kolegy Keapsem a Igorem Mitrengou.

https://www.instagram.com/oscuro_ink

● lokace: naproti domu Hálkova č.p. 1019 – stěna COP Nymburk, Nymburk – https://goo.gl/maps/Dcq3E1FZ3ZnSRSLAA

Umělec:

3ILLA (Mladá Boleslav)

Narozen v roce 1985, vystudoval grafiku a propagační výtvarnictví na SSUŠD v Praze, kde objevil i kouzlo graffiti. Oldschoolové tvary, výrazné barvy, komiksový styl, pop-art, to vše se objevuje v jeho umělecké tvorbě. Od roku 2015 pracuje jakožto majitel firmy na renovace amerických veteránů s uměleckými díly na 4 kolech. V Mladé Boleslavi se snaží změnit pohled na Street Art a přinést do ulic fresh umění.

https://www.instagram.com/ondrej_3illa_hercik

https://www.meanmachinegarage.com

● lokace: ulice Tyršova 173/19, Mladá Boleslav – https://goo.gl/maps/xQXBtco7Yb1j85zL8


Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *